Satulaseppä A. Melin
 

Satulan rungonmuokkaus

Satulapalveluistani löytyy myös rungonmuokkaus ja vääntyneen rungon suoristus puurunkoisiin satuloihin!

Muovirunkoisten satuloiden etukaaren vaihdot ja rungon lämpömuokkaukset ovat jo monelle tuttuja, mutta myös puurunkoisia satuloita voidaan muokata hevosen selkään paremmin istuviksi – Keski-Euroopassa näin on tehty jo vuosikymmeniä.

Rungonmuokkauksen tarpeeseen löytyy useita syitä, esimerkiksi: hevosen malli on muuttunut, nuori hevonen on kasvanut ja satula on jäänyt kapeaksi, tai satula vaihtuu hevoselta toiselle. Runkotehtaalta tulevat satulan rungot ovat standardimittaisia, ja oma hevonen saattaa osua kahden koon välimaastoon.

Uuden satulan rungolle saa usein valmistajan takuun, jonka pituus vaihtelee. Suosituksena jotkut valmistajat rajoittavat muokkauskertojen määrän esimerkiksi neljään, eikä suosittele runkoa muokattavaksi enempää kuin +/- 2cm etukaaren kärkien välisestä etäisyydestä mitattuna. Pfiffin satuloiden takuu säilyy 2cm:n muokkauksessa, muita tehtaan luvalla muokattavia ovat mm. Supreme, Jorge Canaves, Rossner, Cliff Barnsby (nyk. Barclay), Frank Baines (vain levennys) ja Ideal. Jos haluat tietää takuun säilymisestä, varmistan tämän satulan valmistajalta. Merkitsen tekemäni muokkauksen aina leimalla satulan siipeen sarjanumeron viereen, jotta muokkauksen tiedot eivät unohdu, ja jotta myös satulan mahdollinen uusi omistaja tietää satulan muokkaushistorian.

Onko rungonmuokkaus satulalle vaarallista? Voiko se mennä rikki? Huolenaihe on ymmärrettävä, sillä rikkoontunut runko usein tarkoittaa, että satula on mennyt pilalle korjaamattomalla tavalla. Yleensä satulan rungon etukaaressa käytetty metalli on muokkautuvaa terästä; se ei murru isommastakaan taivutuksesta, ja säilyttää uuden muotonsa. Satulaniitit ovat umpiterästä, eikä niihin normaalissa muokkauksessa synny niin isoa vääntöä, että ne löystyisivät tai alkaisivat narisemaan. Vrt. pop-niitit, jotka ovat onttoja!

Muokkaamiseen käytän Keith Brianin kehittämää ”The Saddle Deviliä”, jonka käyttöön olen saanut henkilökohtaisen koulutuksen Keithiltä itseltään. Keith demonstroi laitteen käyttöä myös paljaalla rungolla (yleensä satulaa ei tarvitse avata muokkausta varten), muokaten runkoa monta koonväliä, eivätkä itse metalliosat tästäkään kärsineet. Keith suosittelee runkoa muokattavan 1-2cm (yleensä yksi koonväli on 1cm). Hupaisana anekdoottina Keith myös paljasti koneensa nimen juontuvan tarinasta, johon tosiaan liittyy hienoinen sarkasmi heitä kohtaan, jotka pelkäävät laitteen rikkovan satulan. Kerrottakoon myös, että Keith on satula-alalla varsin korkealle arvostettu: hän on voittanut 10 kertaa ”The Best Made Saddle” -palkinnon The Society of Master Saddlersin kilpailussa ja toiminut samaisen yhdistyksen puheenjohtajana useamman kauden.

Muokkauslaitteella on myös mahdollista suoristaa satulan vääntynyt runko, mutta tämä on arvioitava tapauskohtaisesti. Suoristus on usein vain väliaikainen apu, jolla satulan käyttöikää voi jatkaa hetken.

Muovirunkoisten satuloiden muokkaus Satulasopissa.